Kyckling allt-i-1

Min kära vän Ida ville ha recept på olika gratänger och maträtter som går smidigt att göra.
Detta är ett väl beprövat recept hemma hos oss som brukar variera på olika vis. Ingen gratäng dock men smidigt, gott och ger inte mycket disk.

Ingredienser: 2 pers + matlåda
3 st tinade kycklingklubbor
5-7 normalstora potatis
2 stora morötter
2 palsternackor
broccoli, en knippe

att pensla på:
soja
olja
fond  (kyckling,kalv?)
honung
mängden får höftas

timjan
grillkrydda

Gör så här:
Lägg kycklingklubborna tillsammans med skalade och skurna bitar av potatis, morot och palternacka i en inoljad ugnsform. Pensa kycklingen med blandningen och krydda timjan över rotfrukterna. Tillaga ca 15 min 220 grader.
Pensla därefter åter kycklingen (ev vända på den), strö lite grillkrydda över för en krispig yta på kycklingen. Blanda runt lite i formen och lägg i broccolin. Tillaga ytterligare 15-20 min tills kycklingen är genomstekt.

Vi serverade kycklingen med en aioli men det går även bra att blanda creme fraiche med lite vitlök och kryddor så får man en kall sås till kycklingen.



Drömtårta

Härom kvällen blev Joel sugen på något sött (inte jag!). Eftersom ingen av oss orkade bege sig och köpa godis så gjorde han en drömtårta istället. Den bästa hittills faktiskt. Receptet kommer från boken "sju sorters kakor" som är en perfekt bok för alla som älskar att baka, även de som är nya i på fronten.

Recept:
3 ägg
1,5 dl socker
0,75 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver

Fyllning:
100 g smör eller margarin
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula

Gör så här: Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, siktat kakao och bakpulver. Vänd ner blandningen i smeten. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna, 30 x 40 cm. Grädda mitt i ugnen ca 5 min. Stjälp upp kakan på sockrat papper. Dra bort papperet som kakan gräddats på. Låt den kallna.
Rör matfett och socker poröst till fyllningen. Tillsätt vaniljsocker. Rör ner äggulan. Bred fyllningen på kakan och rulla ihop den. Låt drömtårtan ligga kallt en stund innan den ska skäras.
Den går även utmärkt att frysa.


En kärleksfull frukost

På lördagarna brukar vi alltid äta en speciell frukost som kan bestå allt ifrån pannkakor i dess olika former till scones eller varför inte smothie?

Idag blev det en frukost som jag inte kan namnge direkt. Ni kanske kan hjälpa mig?
Men i hushållet säger vi "bröd med hål i" haha
Det är helt enkelt vitt bröd där man skär ut ett hål, lägger i pannan med lite smör, knäcker ett ägg i, vänder efter en stund och kryddar med salt och peppar.
För att visa min sambo att jag verkligen uppskattar och älskar honom, brukar jag göra min egna variant av dessa "hål" i bröden. Jag tar helt enkelt en pepparkaksform som är formen av ett hjärta. Det är det lilla extra från lilla mig till dig finaste:)



En efterlängtad daimcheesecake



Om man är trött på tårtor till dessert vid födelsedagsbjudningar och liknande är detta ett bra alternativ. En frusen cheesecake med massvis med daim kan göras kvällen innan kalaset och tas fram en stund innan det är dags att servera.

Sist vi gjorde daimcheesecake valde vi att servera den med limemarinerade hallon som helt enkelt är frusna hallon som får tina tillsammans med någon tsk socker och rivet limeskal, frächt och gott!
Ett annat alternavit är att fördela passionsfrukt över eller varför inte skivade jordgubbar till sommaren?

Här kommer receptet på frusen Daimcheesecake: Till dig Anna...
1 dl socker
4 äggulor
200 g Philadelphia original
3 Daim dubbel
4 äggvitor
1 tsk socker
3 dl vispgrädde
100 g digestivekex

1. Vispa socker, philadelphiaost och äggulor pösigt.
2. Hacka Daim och blanda ner i smeten.
3. Vispa äggvitorna och 1 tsk socker till hårt skum, vänd ner detta i smeten.
4. Vispa grädden och vänd försiktigt ner den i smeten.
5. Häll smeten i en rund form, gärna med löstagbar botten.
6. Smula digestivekex på toppen (kan uteslutas).
7. Frys i ca 4 timmar.


Linfröbröd

Idag har det varit brödbak. Som de flesta märkt har det blivit väldigt dyrt med bröd. Därför har vi på senaste tiden hållt oss till knäckebröd. Men ibland blir man ju sugen på en saftig limpa. Därför har jag idag bakat Linfröbröd. Superlätta att göra och supergoda!


Här kommer receptet.

2 st limpor

50 g jäst
5 dl vatten
2 tsk salt
2 msk olja
2 dl krossat linfrö
3 dl rågsikt
ca 9 dl vetemjöl special

Värm vattnet till 37 grader. Smula jästen i en bunke och rör ut med vattnet. Tillsätt salt, olja, linfrö, rågsikt och vetemjöl och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa 50 minuter. Dela degen i två delar och forma till runda bröd eller lägg i bakformar. Pensla med vatten och strö över lite mjöl och krossat linfrö. Låt jäsa 30 min.
Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader, 30-45 minuter. låt svalna under bakduk.

Jag använde en klassisk assistent (bakmaskin) som jag har fått ärva av min kära mor. Den köptes säkert på 70 talet men den håller än! Annars går det ju utmärkt att knåda för hand :)


Ikväll gjorde jag en enkel tomatsoppa som du kan hitta receptet på här.
Till soppan passade linfröbrödet utmärkt med en skiva ost på!

Kycklingspett med syrlig jordnötssås

I vår familj äts det en hel del kyckling. Jag tror att många kan säga det samma och särskilt nu har det varit en hel del bra erbjudanden på kycklingfilé, ingen är gladare än jag! Igår lagade vi kycklingspett till middag. Enkelt som tusan och lite varierande gentemot den vanliga filén i ugn.

2 pers + matlåda (alltid obligatoriskt)

2 kycklingfiléer
Ca 6-7 grillspett i trä

Marinad: måtten kan höftas lite
1 vitlöksklyfta,pressad
2-3 msk Hoisinsås
2 msk soja
1 tsk malen ingefära

Skär filéerna i strimlor som sedan kan träs på spetten.
Lägg kycklingbitarna i marinad (gärna ett par timmar). Vi fick pensla på marinaden innan tillagningen men det blir bättre om de får ligga en stund i marinaden innan man trär på spetten.
Tillaga spetten i ugn 200 grader i ca 15-20 min beroende på storleken på kycklingbitarna.
Servera med ris, sallad och jordnötssås.

Jordnötssås: 4 pers
2 dl kokosmjölk
100 g osaltade jordnötter
1 st lime, pressad saft
2 msk sweet chili
soja
sambal oelek, efter tycke och smak

Mixa jordnötterna fint och lägg i en kastrull med kokosmjölk, pressad lime och sweet chilisås. Koka ihop 2-3 min. Ta av från värmen och smaka av med sambal och soja. Kanske behövs lite mer pressad lime.


Lite senare på kvällen blev det våfflor med espresso till kvällsmyset. Kan det bli bättre en måndagkväll?


Äggvåfflor:
100 g smör eller margarin
4 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1 tsk bakpulver
5 dl mjölk
2 ägg

Smält fettet och låt det svalna. Blanda vetemjöl, salt, bakpulver och hälften av mjölken till en jämn smet. Rör ner resten av mjölken, äggen och fettet. Pensla laggen med smält fett första omgången. Lägg på 0,75-1 dl smet per våffla. Grädda och sedan är det bara att njuta av dom med vispad grädde och bärsylt.

Vi gjorde bara halva satsen och det blev lagom till 2-3 personer.

Nu bakas det bröd, återkommer med resultat i nästa inlägg!













Smördegshus fyllda med svamp och kammusslor

Igår komponerade Joel ihop en alldeles egen förrätt. Spänningen var olidlig men resultatet blev över förväntan!

Till 4 pers:
2 smördegsplattor
1 ägg
250 g champinjoner eller annan svamp
1 vitlöksklyfta
smör
1 dl grädde
1 msk soja
salt, peppar
12 kammusslor
ca 1 tsk sesamolja

Gör så här:
Dela smördegsplattorna på mitten och lägg på en ugnsplåt, se bilden nedan.

Pensla plattorna med vispat ägg. Grädda sedan smördegsplattorna i mitten av ugnen på 200 grader ca 20 min tills färgen är gyllenbrun. Resultatet blir att plattorna lyfter sig och taket kan skäras av, se bilden nedan.
När plattorna står i ugnen kan fyllningen tillredas. Fräs den skivade svampen så all vätska försvinner. Tillsätt lite smör och vitlök. Fräs någon minut. Tillsätt sedan grädde och soja, låt sjuda ett par minuter. Smaka av med salt och peppar. Pensla kammusslorna med sesamolja och fräs till dom i pannan, bara någon minut.

När taket är avskuret kan fyllningen fördelas i "smördegshuset". Lägg kammusslorna ovanpå fyllningen. Lägg taket överst. Servera!

Getostbollar

På begäran kommer här det enkla receptet på de Getostbollar jag har bjudit på vid vissa tillfällen. Fungerar perfekt som tilltugg till fördrinken!

En "rulle" getost (chevréost), skär av skalet och mosa innehållet tillsammans med ca 2 msk kesella. Ta i lite vitpeppar också om du vill. Rulla därefter till bollar och rulla i hackade valnötter. Lägg på en tallrik och ringla honung över. Sätt i en tandpetare i varje boll så är de inte så kletiga att äta, ställ kallt tills gästerna kommer!
Bilden är lånad, alltså ej mina bollar...:)

En mustig viltgryta med modifikation

Lyckosamt hittade vi en bit älgbiff i frysen. Passar utmärkt den här veckan när matkontot börjar sina. Så ikväll har vi ätit en älggryta som inspirerades utav det här receptet. Vi valde bort kanelen och tillsatte lite kantarellfond och en skvätt matlagningsgrädde mot slutet. För att fylla ut grytan slängde vi i lite morot. Vi valde att servera ris till och lite sallad med tomat,majs och zucchini som kryddades med italiensk salladskrydda.
Älg ska koka länge för att bli riktigt mör och trots vår koktid på minst 2,5 timme kändes älgen lite seg, men ändå mycket ätbart!


En ost att lita på

Det sägs att frukost är det viktigaste målet på dagen. Jag kan instämma helt och hållet. Jag tillhör de personer som inte kan gå från hemmet utan ett mål mat i magen. Min sambo däremot, tillhör kanske de som eventuellt kan må lite illa av frukost för tidigt på dagen. Jag tror fler kan instämma gällande det.

Om man nu inte kan tvinga i sig en tallrik med havregrynsgröt eller något annat mättande kan man gå andra vägar för att magen ändå ska komma igång.
Ett fiberfyllt knäckebröd med en god ost på? Och givetvis en kopp kaffe på det, dagen är räddad!
Jag vill då tipsa om en god ost som är en smakfull upplevelse (Förlåt kära faster och Arlas ostar). Allerums Grevé, lagrad 11 månader lanserades i början av året och är för mig prisvärd till max! Igår använde vi osten som komplement till parmesan då den tog slut till garneringen av Ceasarsalladen, fungerar utmärkt då också.

Ceasarsallad

En söndag med ett visst inslag av bakfylla brukar innebära alltför onyttig mat. Idag bestämde vi oss för en inte allt för nyttig sallad, men dock en sallad.
En klassisk Ceasarsallad blev det, förutom krutongerna som vi kom på precis när salladen skulle avnjutas.

Vi använde stavmixer när vi gjorde dressingen men det går lika bra med matberedare eller en stark hand med handvisp.
Dressing: lagom till 3-4 personer
2 st sardellfiléer
1 st äggula
1 vitlöksklyfta
1 skvätt citronsaft
2 tsk vitvinsvinäger
1 tsk worchestershiresås
Hacka sardellerna och pressa vitlöken, blanda med resten av ingredienserna.

0,5-1 dl riven parmesanost
I dl olivolja
1 msk mjölk
salt
peppar
Droppa därefter i oljan lite i taget och därefter parmesan och mjölk. Smaka av med salt och peppar.

Salladen kan varieras och vi valde av ekonomiska skäl isbergssallad, annars är romansallad & ruccola mycket gott. Därefter är smaken fri. Vi valde att använda tomat, majs, zucchini och champinjoner i salladen.

Kycklingfiléerna görs bäst i ugnen kryddad med lite peppar och grillkrydda ca 20 min. Stek bacon knaprigt och hacka och strö över. Till sist ringlas dressingen över. Mumma!

Krutonger kan enkelt göras med ett par skivor vitt bröd som skivas i kuber och steks med smör och vitlök i en stekpanna.
Den här portionen räcker till 3-4 personer.

Välkommen till min matlagning!

Jag fick en idé. Och den måste testas. Varför inte skapa en matblogg?
Jag är kanske inte den som är bäst på matlagning men jag har ett särskilt intresse som kanske borde utvecklas. Därför kommer jag bjuda er, mina vänner och kanske andra besökare på mina recept som jag använder och kanske prövar fram, och kanske även lite tips som jag kan bjuda på. Givetvis är jag tacksam för tips tillbaka, det är ju så det blir fantastiskt oslagbart helt enkelt!

Kanske kommer även en gästbloggare i framtiden...vem vet?

Let´s do some Cooking!

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0