Spagetti Carbonara

Testade den här klassiska rätten för första gången häromdagen. Helt ok resultat. Vem gillar inte pasta liksom?

4 port

300 g spaghetti
150 g rökt eller rimmat fläsk
smör
3 ägg
1 1/2 dl Arlaköket vispgrädde
1/2 tsk salt
1-2 finhackade vitlöksklyftor

1-2 finhackad charlottenlök
3 dl riven ost
2 krm nymald svartpeppar

Gör så här:

Koka spaghettin. Skär fläsket i små tärningar. Stek fläsket knaprigt i smör i en stekpanna tillsammans med lök och vitlök. Vispa ihop ägg, grädde, salt och hälften av osten. Rör ner fläsk och äggblandningen i den kokta spaghettin och rör kraftigt till en krämig konsistens. Strö över resten av osten och peppar.

Ny design på g

Är så förväntansfull! Tycker mer och mer om att blogga om mat och nu ska min kära vän Stina hjälpa mig med en snygg design. För den befintliga är tyvärr ej i det hetaste laget... Längtar!

Ville bara säga det....

Pizza på eget vis



Söndagsmiddagen bestod av hemmagjord pizza. Gott Gott! Valet av pizzadeg tycker jag är avgörande för resultatet och vi har använt detta receptet ett tag nu som är taget från Jamie Olivers kokbok "hemma hos Jamie".
Det kommer här!

Pizzadeg:

1/2 kg (ca 1 Liter) vetemjöl eller vetemjöl special eller durumvetemjöl
1 msk fint flingsalt
3 1/4 dl ljummet vatten
en halv påse torrjäst (6 g)
1/2 msk socker
2 msk olivolja

Gör så här:
Sikta ner mjölet och saltet på ett rent bord och gör en grop i mitten.
Mät upp vattnet i en kanna och rör ner jäst, socker och olivolja.
Låt stå ett par minuter och häll sedan vätskan i mjölgropen.
Blanda med gaffelt gradvis ner mjölet från sidorna och rör samman med vätskan.
Skyffla efter hand ner allt större mängder mjöl.
När degen börjar gå ihop, arbeta in resten av mjölet med rena mjölade händer.
Knåda tills degen är len och fjädrande.
Jäs i övertäckt bunke till dubbel storlek ca en timma.
Ta sedan upp degen och knåda den en stund på mjölat bakbord för att "slå ner degen".
Därefter kan den bakas ut till önskad storlek.

För oss räcker den precis till en långpanna. Vill man ha fler pizzor kan man ju bara göra dubbel sats som receptet faktiskt är från början men det blev alltid deg över så vi halverade allt och nu funker det här perfekt!

Vi valde att garnera med tomatsås och ost (givetvis), skinka, strimlat kebakkött, räkor och färska champinjoner. Även viktigt att krydda med oregano överst, det är pricken över i :)



Limepannacotta med kiwi


Pannacotta är verkligen en av mina favoritdesserter. Den kan varieras på tusen olika sätt med olika garneringar och smaksättningar. Häromdagen gjorde jag en med lime, fräscht och gott!

4 portioner:

1 st lime

5 dl vispgrädde

0,5 dl strösocker

0,5 tsk vaniljsocker

3 st gelatinblad

Gör så här:

Tvätta limen och riv skalet av den (bara det yttersta gröna). Pressa ur saften.

Lägg det rivna limeskalet i en kastrull. Häll på grädden, strösocker och vaniljsocker. Låt koka upp.

Lägg under tiden gelatinbladen i blöt.

Ta av kastrullen från plattan. Ta upp gelatinbladen och krama ur dem och vispa ner dem så att de smälter och det blir en jämn blandning. Vispa ner limesaften.

Häll upp i portionsglas. Låt stå i kylen i minst 2 timmar och stelna.

Garnera med valfri frukt eller bär.


Frukost med alfa-alfa-groddar

Jag ville testa om det är så lätt att grodda som det ofta står överallt. Så jag köpte alfa-alfa groddar och vips så har jag en frukostmacka med egna groddar på! Hur härligt är inte det? Nyttigt också ....
Bara följ anvisningarna på förpackningen, viktigt att inte ta för liten burk, eller för mycket groddar :)



Flygande Jacob


Till lunch idag lagade jag en klassiker- Flygande Jacob. Dessvärre utan bananer då sambon inte gillar dessa godingar. Man får ju kompromissa lite ;)

2 kycklingfiléer
1 paket bacon
2 dl jordnötter
3 dl matlagningsgrädde
ca 1,5 dl creme fraiche
chilisås efter behag (ca 0,5 - 1 dl minst)
curry, ev paprikapulver
salt och peppar

Skär kycklingen i lagom stora bitar. Fräs i lite olja. Krydda med curry och ev paprikapulver. Blanda grädde, creme fraiche, chilisås, salt & peppar och ytterligare lite curry (ca 1 krm). Lägg de färdigstekta kycklingbitarna i en ungsform och häll blandningen över. In i ugnen 220 grader ca 10 min.
Stek bacon i bitar och skölj av saltet från jordnötterna. Ta ut ugnsformen och strö bacon och jordnötter (ev skivade bananer också för originalreceptet) över kycklingen.
In i ugnen ytterligare ca 5-10 min.
Servera med ris och sallad.




En busenkel köttfärslimpa!


Vardagsmat är lätt att tröttna på. Man fastnar lätt i samma rätter och mönster. Därför vill jag bjuda på världens enklaste köttfärslimpa som man lätt svänger ihop en vardagskväll.

500 gram köttfärs
2 dl creme fraiche
Ett paket fransk löksoppa (pulver)
ströbröd
1 ägg
Bacon (kan uteslutas)

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienserna och forma till en limpa i en ugnsform. Lägg baconskivor över. In i ugnen 40 min. Servera med valfri potatis.
Vi valde att ha rårakor till som helt enkelt är riven potatis som steks i panna med smör,därefter salta och peppra lite. Hade även lite lingon till och sallad gjord på majs, fetaost, körsbärstomater, olivolja och salladskrydda.

Ricottakaka med apelsin och kokos

Gjorde denna kaka i ett svep i eftermiddag. Gick jättesmidigt och tog resultatet blev en saftig och god kaka. Hittade även det här receptet i senaste numret av Buffé. Har aldrig använt ricottaost i matlagningen förut som är en italiensk färskost, men det kommer nog ske fler gånger :)

 

1 ask ricottaost (250 g)
100 g smör
4 ägg
3 dl socker
2 1/2 dl färskpressad apelsinjuice
rivet skal av 1 apelsin
3 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
4 dl kokos
smör och kokos till formen
florsocker att pudra med

Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°C. Smält smöret. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt ricotta, smält smör, apelsinjuice och skal.
2. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kokos. Rör ner i äggvispet.
3. Smörj en sockerkaksform som rymmer ca 2 liter och ströa den med kokos. Häll i smeten.
4. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 minuter. Låt kakan svalna innan den stjälps upp. Pudra över florsocker strax före servering.

Bulgogi-inspirerat med currystekt ananas


Ikväll blev det en koreanskinspirerad rätt som jag hittade i det senaste numret av Buffé. Resultatet var över förväntan med tanke på det lilla som behövde göras.

400 g lövbiff
1 förpackning frysta haricots verts (250 g)
3 dl jasminris
1/2 dl färsk ananas (jag använde ananas på burk)
1/2-1 tsk curry

Marinad
2 vitlöksklyftor
3/4 dl japansk soja
1 msk sesamfrön
1/2-1 tsk sambal oelek
0,5 dl olivolja
nymalen svartpeppar

Gör så här
1. Skär eller klipp lövbiffen i bitar eller strimlor. Halvtina och skär ev bönorna i hälften.
2. Marinad: Skala och finhacka vitlöken. Blanda med soja, sesamfrön, sambal oelek, 1 krm svartpeppar och 1/2 dl olja i en plastpåse eller skål. Lägg ner köttet i marinaden och låt det ligga medan riset kokar eller gärna längre tid. Jag lät köttet marineras under dagen.
3. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
4. Skär ananasen i fyra klyftor. Skär bort rotstocken och »skalet« på varje klyfta. Pudra över curryn och stek klyftorna i 1 msk olja ca 1 minut på varje sida. Lägg åt sidan.
5. Hetta upp 1 msk olja i en stek- eller wokpanna. Ta upp köttet från marinaden och stek ca 2 minuter. Tillsätt bönorna, rör om och låt dem puttra med någon minut tillsammans med resten av marinaden. Servera genast med riset, currystekt ananas.

Bullar med äppel och mandelmassefyllning

I Julas fick vi en prenumeration på Allt om Mat av Judit. Vilken fantastisk mattidning. Definitivt ett måste i framtiden.
Idag provade jag ett recept på bullar från det senaste numret. Jättegott med fyllningen som var både söt och syrlig!

Till 20 bullar:
25 g jäst
75 g smör
2,5 dl mjölk
0,5 dl strösocker
1 krm salt
6-7 dl vetemjöl

Fyllning:
1 äpple
2 msk strösocker
1 msk pressad lime
1 kanelstång
150 g mandelmassa
50 g smör

1 ägg till pensling
pärlsocker till garnering

Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till fingervarmt 27 grader. Häll blandningen över jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt socker, salt och mjöl. Arbeta degen smidig. Låt den jäsa övertäckt ca 40 min.
Fyllning: Skala, kärna ur och fintärna äpplet. Blanda äppel med socker, lime och kanelstång i en kastrull. Låt puttra ca 5 min, tills äppeltärningarna är mjuka. Låt kallna. Ta upp kanelstången. Riv mandelmassa och blanda med smör och äppelbitar.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela degen i 20 bitar. Rulla till släta bullar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Gör en djup grop i varje bulle och och lägg i lite fyllning med hjälp av en tesked. Låt bullarna jäsa övertäckta i 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.
Pensla med uppvispat ägg och strö lite pärlsocker på varje bulle. Grädda mitt i ugnen i ca 8-10 min. Låt svalna på galler.


Baconslafs

Ja du läste rätt. En baconrätt som helt enkelt blir en slafs! :)
Detta var antagligen Joel och Davids paradrätt som ungtjurar utan speciellt stort konto. Så billigt och otroligt gott.
Om rätten behöver lyxas till kan man ju alltid byta ut baconen mot kallrökt skinka av något slag?

2 pers + matlåda

2 pkt bacon
pasta av något slag (blir oftast spagetti)

Röd sås:
1 vitlöksklyfta
1 normalstor gul lök
olja
ett paket finkrossade tomater med basilikasmak 500 g
salladskrydda
sweet chilisås
worcestershiresauce (om man har hemma)

Fräs hackad lök,pressad vitlök i lite olja tills löken mjuknar något. Tillsätt tomatkross och smaka av med salladskrydda och de olika såserna. Experimentera efter dina egna smaklökar!
Koka pastan enligt anvisningarna och stek bacon i lagom stora bitar. Blanda ihop alltihop till en slafs!







Kommer kommer!

Puh! Håller på att laga mat för fullt men hinner inte publicera något. Ha tålamod! :)

Några önskemål förresten?

Rofans vardagsbröd

Nu har det bakats igen och denna gången blev det ett gott vardagsbröd. Fick återigen receptet av Inger :)
Resultatet blev mycket gott och brödet känns saftigt och nyttigt. Man blir liksom mätt på en skiva bröd och det är alltid bra. Skållningen gör det här brödet gott, saftigt och ovanligt hållbart.

Blanda först:
2 dl grovt rågmjöl (jag använde fint rågmjöl)
1 dl hela linfrön
1 dl havre eller vetekli
1-2 dl solrosfrön
2 rågade tsk salt
5 dl kokhett vatten

Dessutom behövs:
0,5 pkt jäst (25 gram)
2 dl ljummet vatten
9-10 dl vetemjöl
2-3 dl vetemjöl extra
1 ägg till pensling
sesamfrön eller solrosfrön

Mät upp rågmjöl, linfrö,kli,solrosfrö och salt i en bunke. Slå över kokhett vatten och rör om. Täck med plastfolie. Låt stå 1-2 timmar (kan även stå över natten).

Rör sedan ut jästen i ljummet vatten och blanda ner i bunken. Tillsätt den första mängden vetemjöl. Arbeta ihop degen och låt den jäsa med en handduk över bunken 1 timme.

Strö ut 2 dl vetemjöl på bakbordet och tippa ut den jästa degen. Knåda igenom degen med lätta tag och mjölade händer.

Forma degen till en tjock rulle och lägg den på en pappersklädd plåt. Jäs ca 30 min. Pensla med uppvispat ägg och strö sedan över 4-5 msk sesamfrön eller solroskärnor. Grädda först brödet i 250 grader i 15 min. Sänk sedan värmen till 150 grader och grädda ytterligare 25-30 minuter. (1 stort bröd)


Knapriga och otroligt nyttiga knäckebröd

Fick detta recept av min kollega Inger. En kvinna med vana i köket minsann :)
Har länge tänkt att jag ska prova på att göra egna knäckebröd och idag blev det av. Det gick väldigt fort och det var superenkelt.

1 dl havregryn
1 dl pumpakärnor
1 dl osaltade solroskärnor
1 dl skalade sesamfrön
1 dl hela linfrön
1 tsk bakpulver
2,5 tsk salt
3,5 dl vetemjöl
2 dl vatten
1,25 dl olivolja


Blanda ihop alla torra ingredienser ordentligt. Tillsätt sedan vattnet och olivoljan. Rör ihop allt. Dela degen i tre delar och kavla ut tunt mellan två bakplåtspapper. Skär knäckebrödet i önskade rutor med tex ett pizzahjul (eller vanlig kniv). In i ugnen ca 15 min på 200 grader.
Innan gräddning.

Färdigt knäckebröd!

Småbitar som blev över...snacks!

Scampi frästa i vitlök & ingefära

Detta är vår absoluta favoriträtt just för enkelheten och att det bara är så gott med scampi. Det kan bara inte gå fel och det tar inte många minuter att tillreda.
Vanligtvis brukar vi fräsa scampin i smör och vitlök men denna gången rev vi lite färsk ingefära också, och det blev bättre än vi trodde.

2 pers

Tinade okokta scampi efter sug och åtgång
smör
vitlök ca 2 klyftor (efter smak)
riven färsk ingefära ca 1 msk

färsk pasta 1 pkt (vi tog med tomatsmak)

Hetta upp en panna ordentligt. Fräs scampin i smör, pressad vitlök och riven ingefära tills de ej är genomskinliga längre (ca 1 min på varje sida). De får ej fräsa för länge, de blir då lätt sega.
Koka pastan samtidigt enligt anvisningarna på paketet (vanligtvis 4 min).
Häll över räkorna med det smakrika smöret över pastan och rör om. Strö lite flingsalt över och servera med en sallad.
Om man vill variera sig kan man istället fräsa räkorna i sweet chili sås.


Eftersom det var långfredag och vi skulle fira vår nyblivna ledighet kom en flaska Champagne väl på plats innan vi började tillaga middagen. Tack Holger för den presenten! (även om den var menad till Joel :))
Till bubblorna blev det lite ost och kex, vi älskar att njuta av livet!


Glad påsk alla!

Are you a topchef?

Igår vaknade jag med en uppgift. Jag fick gå på skattjakt! Till slut hittade jag skatten, som min alldeles egna skatt hade fixat till mig. En kokbok! Och inte vilken kokbok som helst...utan kokboken från tv-programmet Top Chef som jag älskar att titta på, tack älskling!

RSS 2.0