Pizza på eget vis



Söndagsmiddagen bestod av hemmagjord pizza. Gott Gott! Valet av pizzadeg tycker jag är avgörande för resultatet och vi har använt detta receptet ett tag nu som är taget från Jamie Olivers kokbok "hemma hos Jamie".
Det kommer här!

Pizzadeg:

1/2 kg (ca 1 Liter) vetemjöl eller vetemjöl special eller durumvetemjöl
1 msk fint flingsalt
3 1/4 dl ljummet vatten
en halv påse torrjäst (6 g)
1/2 msk socker
2 msk olivolja

Gör så här:
Sikta ner mjölet och saltet på ett rent bord och gör en grop i mitten.
Mät upp vattnet i en kanna och rör ner jäst, socker och olivolja.
Låt stå ett par minuter och häll sedan vätskan i mjölgropen.
Blanda med gaffelt gradvis ner mjölet från sidorna och rör samman med vätskan.
Skyffla efter hand ner allt större mängder mjöl.
När degen börjar gå ihop, arbeta in resten av mjölet med rena mjölade händer.
Knåda tills degen är len och fjädrande.
Jäs i övertäckt bunke till dubbel storlek ca en timma.
Ta sedan upp degen och knåda den en stund på mjölat bakbord för att "slå ner degen".
Därefter kan den bakas ut till önskad storlek.

För oss räcker den precis till en långpanna. Vill man ha fler pizzor kan man ju bara göra dubbel sats som receptet faktiskt är från början men det blev alltid deg över så vi halverade allt och nu funker det här perfekt!

Vi valde att garnera med tomatsås och ost (givetvis), skinka, strimlat kebakkött, räkor och färska champinjoner. Även viktigt att krydda med oregano överst, det är pricken över i :)



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0