Skaldjursfrossa med fam Berntsson

Bjuder på lite bilder från lördagens kalas ute i Grönlid. Skaldjur serverade så här är verkligen en av mina favoriter bland festmåltider. Och sen ett gott vitt vin till (Gloria- Bib) gör måltiden komplett!





Innehållet i denna frossmåltid var havskräftor, räkor, rökta räkor, ugnsgratinerade blåmusslor med smak av bla. vitlök, västerbottenpaj. Till detta bjöds även vi på ost, bröd och frukt. Och givetvis vin :) Tack!

Sushi (och några glas rosévin...)


Kan ni fatta att jag och Judit lyckades göra denna vackra Sushimåltid alldeles själva ?
Gott var det i alla fall! :) Och en perfekt uppladdning inför SATC festen som var alldeles underbar!

Italieninspirerade köttbullar i tomatsås


Mums vilken god vardagsrätt vi komponerade ihop igår. Lånade lite från olika recept och så här blev det!

500 g nötfärs
ca 50 g finriven parmesanost
1 skiva vitt bröd
1 dl mjölk
1-2 vitlöksklyftor
1 riven gul lök
1 ägg
färsk rosmarin,finhackad
2 tsk torkad basilika (hade ingen färsk)
1,5 tsk salt
peppar

Valfri pasta
1 pkt finkrossade tomater med smak av basilika

Gör så här:
Blanda mjölk, parmesan, ägg, riven lök och vitlök samt kryddorna i en bunke. Fördela brödet i (skär bort kanterna först) så att det löser upp sig i det blöta. Låt dra en stund.
Blanda i färsen ordentligt, låt vila ca 10 min.
Rulla köttbullar och stek i en stekpanna tills de är färdiga, häll över tomatkrosset, värm upp.
Servera med pasta och sallad!

Perfekt till din försommarpicknick


Fick frågan av min kära bror om jag hade några bra recept på picknickmat. Här kommer ett !

Kycklingwrap med tandoorismak: 2-3 pers

3 kycklingfiléer
5-6 stora champinjoner
1 pkt bacon
3 dl creme fraiche
tandoorikrydda
tortillas
lite grönt


Gör så här:
Tärna baconet, stek upp och lägg åt sidan en stund på papper. Stek upp champinjonerna med kycklingbitar, krydda med tandoorikrydda efter behag. Låt detta sedan svalna en stund. Blanda allt med creme fraiche. Smaka av med ytterligare tandoorikrydda om det behövs. Fördela röran i tortillas med valfri grönsak och slut om paketen med folie. Färdig att ta med till stranden!


Sallad kan man göra på nästan allt!



Sallad innehållande kruksallad, tomater, knippelök,
zuccini, rädisor tillsammans med uppfrästa champinjoner och smakrik korv av olika sorter.
Enkelt och gott!

Kärleksmums eller snoddas eller?



Ja vad heter dessa små läckerheter? För mig har de mestadels fått heta kärleksmums. Mest för att kärlek är så härligt!
Boken Sju sorters kakor av ICA bokförlag är en jättebra bakbok och plöjer igenom det mesta gällande bakning, allt från grunddegar till avancerade tårtor. Alltså värd att investera i!

Snoddas: 30-35 bitar
Ugnstemp: 175 grader

150 g margarin eller smör
2 ägg
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 msk siktad kakao
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 1/2 dl mjölk

Glasyr:
75 g margarin eller smör
1-2 msk kallt kaffe
1 msk siktad kakao
2 tsk vaniljsocker
3 1/2 dl florsocker

Garnering:
kokosflingor


Gör så här:
Smält matfettet och låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt de torra ingredienserna omväxlande med mjölken och matfettet. Häll smeten i en smord och bröad långpanna 30 x 40 cm.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 15 min.
Låt kakan svalna.
Smält under tiden matfettet till glasyren. Tillsätt de övriga ingredienserna under omrörning. Bred glasyren på kakan. Strö på rikligt med kokos. Skär kakan i fyrkantiga bitar.

En allsidig frulle


Som flera säkert håller med om tycker jag att frukoststunden är den bästa på hela dagen. Jag skulle kunna duka upp en helt buffé till frukost och sitta en bra stund och bara njuta. Idag bestod min frukost av:

Ett kokt ägg, (kaviar som tillbehör för att det bara ska vara det!)
En bulle hembakat tomatbröd med kvibilles prästost (ursprung Arla) och gurka
A-fil med smak av jordgubb och hela linfrön i.


Ett stycke Barometern för att hänga med i de lokala svängarna (idag en exklusiv inervju med discodansaren Louise, vars blogg ni finner här)

Vad tycker ni om att äta till frukost?

Man får väll passa på?

Vill tipsa om några bloggar jag följer.

Annas lagarintematblogg- är en blogg om just detta- att hon inte lagar mat. Anna är en god vän till mig som skriver om sitt ickematlagande med ironi och allvar och jag läser med bultande hjärta. Mycket läsvärt!

Sofia Flobrants modeblogg- beskriver allt från Sofias vardag med innehåll av jobb, kärlek, vänskap, dans och festligheter men framförallt mode som är ett stort intresse hos Sofia. Jag gillart!

Colorelles modeblogg- är en nyfunnen blogg med vackra bilder och snygga kläder.




Kyckling a la Thai

God morgon! Inleder dagen med att bjuda på ett recept vi testade förra veckan som är ett perfekt vardagsrecept som går väldigt snabbt att genomföra samt att egna influenser tillåts under matlagningen.

1 gul lök
2-3 kycklingfiléer
2 paprikor i olika färger
1-2 vitlöksklyftor
2 msk olja
1 burk kokosmjölk
1/2 tsk salt
1-2 tsk sambal oelek
2 msk ostronsås
skal samt lite saft av en lime


Gör så här:
Dela kycklingen i strimlor. Woka i olja. Tärna lök och paprikor, släng i woken och pressa vitlök över. Tillsätt kokosmjölk, salt sambal oelek och ostronsås. Låt puttra 5 min. Tillsätt det rivna limeskalet med lite av saften.
Servera med Jasminris eller nudlar som vi gjorde. Kanske lite mango chutney?

Is it fake or not?



Falsk fläskfilé. Är det någon som har hört talas om det innan?
Jag har någon gång hört någon nämna det så ikväll var jag tvungen att testa. Här är mitt recept på en Falsk fläskfilé!

500 g fläskfärs
1 msk aromatkrydda

1 st röd lök
4-5 färska champinjoner
1 pkt bacon
några soltorkade tomater i olja

Sås:
1 creme fraiche med smak av tomat och basilika
ca 1,5 dl matlagningsgrädde
1 vitlöksklyfta
2-3 msk chilisås
paprikakrydda, chilikrydda, grillkrydda och vitpeppar efter behag

ost


Gör så här:
Blanda fläskfärsen med aromatkryddan. Forma till en rulle och lägg i plastfolie i frysen.
Skiva lök,champinjoner,bacon och tomater i lagom stora bitar och fräs upp i en stekpanna. Blanda ingredienserna till såsen.
Ta fram färsrullen när den är halvfrusen och skiva i bitar och stek i panna. Lägg därefter bitarna i en ugnsform och strö resten av det uppfrästa över. Häll såsen över samt riven ost.
In i ugnen 220 grader ca 15 min. För lite krispigare yta kan man sätta på "grillen efter en stund."
Servera med ris och sallad.

Ankbröst med kantarellrisotto och sparris

Förra året var verkligen ett svampår. Vi plockade kantareller i massor som vi förvällde och frös in i små påsar. Dessa små gulgula godingar har vi kalasat på sedan dess men nu börjar de sina. Hoppas verkligen på ett kantarell år igen :)
Igår lyxade vi till det ordentligt med ankbröst och till dessa en härligt krämig kantarellrisotto. Blev supergott!


4 Personer:

2
stora ankbröst, à ca 400 g
salt och malen svartpeppar

Risotto:
2
dl avorio- eller carnaroliris
2
gula lökar
2
msk olivolja till stekning
1
dl vitt vin
5
dl hönsbuljong
3
dl färsk svamp
1
msk smör + till stekning
1/2
dl riven parmesanost
salt och malen vitpeppar
2 2 2 1 5 3 1 1/2

1. Värm ugnen till 150 °. Putsa ankbrösten fria från senor och överflödigt fett. Skär skåror i skinnet på bitarna i form av ett rutmönster. Lägg dem i kall stekpanna med skinnet nedåt och värm till medelhög värme. Stek köttet på skinnsidan i 6–8 minuter och häll fortlöpande bort det fett som smälter ut i pannan. Vänd sedan ankbrösten och stek ytterligare 2 minuter. Lägg över dem i en ugnssäker form och krydda med salt och peppar runt om. Stek köttet i ugnen tills innertemperaturen når 56 °. Ta ut köttet och låt det stå och eftersteka i rumstemperatur.

3. Skala och hacka löken till risotton. Hetta upp olja i en kastrull och stek löken i kastrullen så att den blir nötbrun. Blanda ner riset i löken i kastrullen, slå på vinet och 2 dl av hönsbuljongen. Koka på mycket svag värme tills vätskan dunstat bort. Ställ av riset och låt det dra en stund. Rensa och skär svampen i mindre bitar. Bryn smöret, stek sedan svampen och krydda med salt och peppar. Lägg upp svampen på en tallrik för att senare blandas ner i risotton.

4. Slå i resterande mängd buljong i risotton, rör om och ställ på medelhög värme på spisen. Tillsätt parmesanost, smör och stekt svamp när risotton blivit varm. Blanda om ordentligt och krydda med salt och peppar. Skär ankbrösten i skivor och krydda med salt och peppar. Lägg upp risotton på fyra tallrikar, fördela ankskivorna ovanpå. Servera med förvälld sparris.



Parmesan och spenatfylld fläskfilé

Fick ett tips av Joels familj att detta receptet från Allt om Mat är värt att testa. Och så gjorde vi det igår!



Hade vår kära vän Sabina på besök så hon fick rycka in i köket också. Måste säga att  receptets resultat var över förväntan med tanke på arbetsinsatsen som gjordes. En perfekt bjudrätt där tillbehören kan varieras.

Till 4 pers:
600 g fläskfilé
100 g bacon
200 g färsk spenat
50 g parmesanost
1 skiva vitt formbröd (dagsgammalt)
1 ägg
1 krm + 1 tsk salt
1 krm + 1 krm nymald peppar
1 msk olivolja
1/2 kruka rosmarin
1/2 kruka salvia

Tillbehör:
Hemmagjord klyftpotatis
tomatsallad innehållande tomat,vårlök,rödlök och vinägrett.
Rödvinssås (recept kommer i ett annat inlägg)

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Putsa fläskfilén. Skär ett längsgående snitt i filén och fläk upp den. Tryck ut till en ca 1 cm tjock platta.
2. Fintärna baconet, förstek och låt rinna av på papper. Förväll den rensade spenaten i lättsaltat vatten ca 1 minut. Låt spenaten rinna av och pressa ut så mycket vätska som möjligt.
3. Riv ost och bröd på rivjärn. Blanda ihop bacon, spenat, parmesan, bröd och ägg till en smet. Krydda med 1 krm salt och 1 krm peppar.
4. Bred ut smeten på fläskfilén (se bilden). Rulla ihop och knyt om med hushållssnöre. Bryn rullen runt om i olja och lite färska kryddor i en stekpanna. Krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar.
5. Repa örterna och lägg dem i en ugnssäker form. Lägg på köttet. Stek mitt i ugnen till 68 grader innertemperatur, ca 35 min. Skär köttet i bitar och servera med tillbehören.


Ugnsgrillade revben med krämig potatissallad




Att grillade revben är gott är ingen nyhet. Däremot kan min sambo numera lägga till Outstanding Ribs på sin meritlista gällande matlagning!
Dessa revben har befunnit sig i marinad under dagen och ugngrillas med några vändningar i ca 200-220 grader till de ser färdiga ut. Kan tippa på 30-40 min...

Marinad:
olja
Soja
Honung
Färsk riven ingefära
pressad vitlök
sweet chilisås
peppar


Har inga mått gällande marinaden men det är ju ändå det matlagning handlar om, att pröva sig fram!
Lägg revbenen på galler i ugnen med en plåt under som fylls en tredjedel med vatten. Krydda med grillkrydda för att uppnå knaprighet! :)

Potatissalladen var mycket enkel att göra (enklare än att köpa fejk på maxi)  :)

6-8 kokta medelstora potatisar (svala)
en knippe vårlök, hackad
1 skalat och fintärnat äpple
2-3 tsk kapris + lite spad
1 tsk dijonsenap
2 dl cremefraiche (gärna lätt)
italiensk salladskrydda efter behag
salt och vitpeppar


Blanda ihop allt! I en potatissallad är det bara att slänga i det man tror passar, lite efter sin egen smak.

I skrivande stund ska undertecknad snarast börja med glasyren till bakverket som står och svalnar i köket...Snoddas!

Chokladfondant med björnbär-passionsfruktsallad och vaniljglass



Om Joel är bra på såser så är min specialitet desserter och bakverk. Och choklad älskar väll alla? Den här desserten är perfekt! Det går fort och smidigt och den är inte förskräckligt söt.

Fondant:
75 g smör
100 g mörk choklad 70 %
2 ägg
4 msk strösocker

Björnbär eller jordgubbar
2 st passionsfrukter
(1 msk strösocker)

Vaniljglass av god kvalitet


Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj fyra ugnssäkra formar eller stora muffinsformar med smält smör eller flytande margarin.

2. Lägg smöret i en kastrull och bryt i chokladen. Smält på svag värme under omrörning.

3. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. Blanda i chokladblandningen. Häll smeten i formarna och grädda i nedre delen av ugnen ca 10 minuter. De ska se ut som om de är nästan färdiga, pass på. Det går fort! Den ska vara rinnig och kladdig i mitten...

4. Medan bakelserna är i ugnen gör du salladen genom att skölja, snoppa och skiva jordgubbarna. Lägg dem i en skål och strö ev över sockret. Skeda i passionsfrukten och rör om. Låt bakelserna svalna något före servering.

Mixed grill med potatisgratäng och Joels kantarellsås


Lördagen fortsatte i Grillens tema och vi slängde den här gången på lite av varje, på bilden oxfilé.

Potatisgratäng:
Ca 8 skivade potatisar
1 strimlad gul lök
Detta blandas i en form.

Blanda därefter matlagningsgrädde efter behag och stolek på gratängen (ca 3-4 dl) tillsammans med en stor pressad vitlöksklyfta, salt och peppar. Häll detta i formen. Strö riven ost över. In i ugnen ca 220 grader 30-40 min, känn efter med sticka.

Joels kantarellsås är gudomlig och säkert har han såsknepen efter sin far....i alla fall vad han säger till mig. Kantarellerna kommer från smålands skogar och plockades förra hösten. Joel får gästblogga om såsen så småningom för den är återkommande inom våra lägenhetsväggar.

Det härligt gröna på tallriken är förvällda sparris och brytbönor.

Desserten bestod av Chokladfontant med vaniljglass och björnbär-passionsfruktssallad. Kommer i nästa inlägg!

Grillad Baconinlindad sparris med Halloumiost med basilikasmak


Det är precis som det låter. Mumsigt!
Förrätten i lördags bestod av denna enkla förrätt men ack så god. Så fort något slängs på grillen blir det helt plötsligt mycket godare.
Kanske var Halloumiostens konsistens vad jag hade väntat mig men smaken var väldigt god.

Alla gillar kycklingsallad



Ingen inspiration idag, och inget upptaget från frysen. Maxi!

Grillad kyckling- Check
Massor av annat som är gott att ha i- Check!
Blanda......

Resultat...en kycklingsallad med vitlöksbröd. Så enkelt och så gott. Bara ha i det som man tycker om mest. Men i min kycklingsallad är majs, fetaost och tomater ett måste! Och vårlök är inte heller dumt.
Mumma!


En helt vanlig fläskpannkaka




En helt vanlig dag, en helt vanlig fläskpannkaka. Påminner mig väldigt mycket om barndomen då vi ofta åt detta. Tillsammans med vår hemmagjorda lingonsylt med lingon från smålands skogar är det som att vara barn igen!

Ca 300 g rimmat eller rökt fläsk


Pannkakssmet:
3,5 dl vetemjöl
8 dl mjölk
4 ägg
lite salt beroende på hur salt fläsket är


Strö ut fläsket i en långpanna 30 x 40 cm och bryn i ugn 225 grader. Smeten kan göras under tiden som fläsket bryns.
Vispa mjöl och ev salt tillsammans med hälften av mjölken till en jämn smet. Häll därefter i resten av mjölken och äggen, blanda till en jämn smet.
Häll smeten över fläsket och tillaga ca 20-25 min i ugnen eller tills smeten har stannat och färgen är fin.
Enkelt som en plätt!

En glass som aldrig sviker

Vill tipsa om denna glass som fullkomligt smälter i munnen. Bättre chokladglass finns inte! :) Sias gräddglass med smak av choklad. Årets vinnare hos mig!


Köttfärspaj


Något som är väldigt smidigt att göra och lätt blir till matlådor för resten av veckan är olika sorters pajer. Förra veckan gjorde vi en köttfärspaj. Eftersom Joel gjorde färsröran kan jag inte säga exakta mått på ingredienserna.

Pajdeg:
1,5 dl vetemjöl + 1,5 dl grahamsmjöl
125 g smör eller margarin
2-3 msk kallt vatten

Mixa allt i matberedare eller för hand i bunke. Tryck ut degen i en pajform, nagga med en gaffel och låt stå kallt under tiden du gör pajfyllningen.

Fyllning:
Köttfärs
tomatpuré
soya
worchester shiresås
chilipulver
paprikapulver
buljongtärning

Fräs upp färsen och blanda i resten av ingredienserna. Lägg allt i pajskalet som är förgräddat ca 5 min innan.

Äggstanning:
3 ägg
2-3 dl mjölk
salt och peppar

Blanda ihop äggstanningen och häll över färsröran. In i ugnen 220 grader ca 20-30 min eller tills färgen är fin och stanningen stannat.







RSS 2.0