Rofans vardagsbröd

Nu har det bakats igen och denna gången blev det ett gott vardagsbröd. Fick återigen receptet av Inger :)
Resultatet blev mycket gott och brödet känns saftigt och nyttigt. Man blir liksom mätt på en skiva bröd och det är alltid bra. Skållningen gör det här brödet gott, saftigt och ovanligt hållbart.

Blanda först:
2 dl grovt rågmjöl (jag använde fint rågmjöl)
1 dl hela linfrön
1 dl havre eller vetekli
1-2 dl solrosfrön
2 rågade tsk salt
5 dl kokhett vatten

Dessutom behövs:
0,5 pkt jäst (25 gram)
2 dl ljummet vatten
9-10 dl vetemjöl
2-3 dl vetemjöl extra
1 ägg till pensling
sesamfrön eller solrosfrön

Mät upp rågmjöl, linfrö,kli,solrosfrö och salt i en bunke. Slå över kokhett vatten och rör om. Täck med plastfolie. Låt stå 1-2 timmar (kan även stå över natten).

Rör sedan ut jästen i ljummet vatten och blanda ner i bunken. Tillsätt den första mängden vetemjöl. Arbeta ihop degen och låt den jäsa med en handduk över bunken 1 timme.

Strö ut 2 dl vetemjöl på bakbordet och tippa ut den jästa degen. Knåda igenom degen med lätta tag och mjölade händer.

Forma degen till en tjock rulle och lägg den på en pappersklädd plåt. Jäs ca 30 min. Pensla med uppvispat ägg och strö sedan över 4-5 msk sesamfrön eller solroskärnor. Grädda först brödet i 250 grader i 15 min. Sänk sedan värmen till 150 grader och grädda ytterligare 25-30 minuter. (1 stort bröd)


Kommentarer
Postat av: Ida

Som som känd frukostnörd kommer definitivt att testa detta! finfina bilder!

2010-04-14 @ 12:44:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0