Lasagne



En perfekt vardagsrätt som med lite upplyftning även kan göras lite mer lyxig. Igår blev det en klassisk lasagne till middag. Perfekt till matlåda och kan även göra vegetarisk med enkla medel. Till serverade vi sparris (tips 10 kr/paket på Maxi Kalmar, sjukt billigt!)

Lasagne: En medelstor form. ca 20 x 30 cm

10-12 lasagneplattor

Köttfärsröra:
500 g nötfärs
1 msk smör eller margarin
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 buljongtärningar
1 pkt finkrossade tomater (gärna smaksatt med basilika)
2-3 msk tomatpuré
peppar
valfria kryddor (rosmarin,basilika,timjan, oregano)

Ostsås:
4 msk vetemjöl
7 dl mjölk
2 msk smör eller margarin
3 dl riven lagrad ost
salt, vitpeppar efter behag

Gör så här:
Köttfärsröra: Skala och hacka löken, fräs lök och köttfärs under omrörning. Pressa i vitlök och andra kryddor. Häll i tomatkrosset & tomatpurén och smula ner buljongtärningarna. Låt puttra ihop en stund och smaka av med peppar (ev salt).
Ostsås: Vispa ut mjölet med lite av mjölken i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken och fettet. Koka upp under omrörning och koka 3-5 min. Rör ner 2 dl av osten och smaka av med salt och peppar.

Bred ut hälften av ostsåsen i en djup ugnssäker form. Varva plattorna i tre lager med köttfärs i de två mellanlagren. Bred ut resten av ostsåsen överst. Strö över resten av osten. Gratinera i ugnen 20-25 min i 225 grader.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0